Press "Enter" to skip to content

Brænder dit hus?

Selv om vi tilsyneladende har de samme forudsætninger vil vores livssyn og reaktionsmønstre være udslagsgivende for hvordan vores virkelighed er/bliver.
Her er en historie om 3 forskellige roller vi kan spille og de resultater de kan medføre.

I en helt almindelig dansk forstadsby sidder du søndag eftermiddag i dit lille hyggelige hus med tøfler og tæpper. Du har for nogle timer siden tændt op i brændeovnen nede i stuen. Du har talt med din svigerinde i telefon, der med blandede følelser fortalte at nu var vandet gået til deres barn nr. 4 og at din bror blev fyret fra sit arbejde i går. Du er lidt rystet, men prøver at tænke på noget andet og sætter dig tilrette i en stol på førstesal med en god krimi. Den er rigtig spændende. Du bliver helt opslugt af bogen og læser i flere timer. Nu ved du næsten hvem morderen er. Men hov – pludselig lugter du røg…

Du har nu 3 personaer, som du kan vælge at udspille:

1. Offeret – du føler dig uretfærdigt behandlet og magtesløs
Det er bare så typisk. Det sker altid for mig, her sidder jeg helt fredeligt i mit hus, og så begynder det selvfølgelig at brænde. Jeg har ikke gjort noget som helst galt og nu brænder det. Og se bare der, nu gik der også ild i gardinerne. Det er i hvert fald ikke min skyld. Ih altså, nu har det også fat i gulvtæppet, ja og mit bukseben. Jeg er bare altid uheldig… Hvis ikke snart der kommer nogen, så dør jeg. Og så kan det da nok være at der er nogen, der bliver kede af det, når de ser hvad de er skyld i. Så kan de lære det. Og hvor bliver brandvæsnet måske af? De skulle skamme sig skulle de, sådan bare at lade mig sidde her og dø. Se bare på mig. Død og helt uden at det var min skyld. Men så kan de lære det kan de, det har de rigtig godt af.

2. Martyren – du synes andre er bedre end dig og har mere ret til alt
Her sidder jeg og nu brænder mit hus. Måske skulle jeg ringe til brandvæsnet? Nej, det er jo i dag, de har jubilæum henne på brandstationen, og så hygger de med kage og sodavand. Det er jo ikke hver dag de har 100 års jubilæum, så det ville da være synd at hive dem fra det. Jeg har da også haft et godt og langt liv, så det gør ikke noget om jeg dør. Det skal de ikke ulejlige sig med i dag. Men, det kunne da også være jeg skulle gå udenfor? Åh nej, så er jeg jo nødt til at bo hos min bror og svigerinde indtil jeg får et nyt hus, og med deres anstrengte økonomi og en lille ny i huset kan jeg da ikke sådan trænge mig på. Når nu jeg dør her, så får de penge fra min livsforsikring, så kan jeg da hjælpe dem lidt på den måde.

3. Den bevidste – du tager 100% ansvar og vedkender dig læringen
For dælen da, mit hus brænder. Jeg skynder mig ud og ringer til brandvæsnet. (slukke slukke ildebrand)

Efterrationalisering:
Hvordan kunne det ske? Jeg havde glemt at lukke brændeovnen, da telefonen ringede.
Hvordan kan jeg undgå det sker igen? Fremover vil jeg øve mig i at fokusere på det jeg gør og ikke lade mig afbryde. Jeg vil også sørge for at have en røgalarm i alle rum, så jeg kan nå at standse ulykken, hvis det skulle ske igen.

Offeret og martyren var så fokuseret på sig selv og andres roller, på at fralægge sig eller påtage sig ansvar, at de ikke handlede til eget bedste. Og dermed heller ikke til andres. Resultatet af det var, at ilden bredte sig til resten af kvarteret og 6 mennesker, 3 hunde, 4 katte og en undulat døde inden brandvæsnet nåede at få bugt med ilden.

Den bevidste valgte derimod at tage ansvar for situationen, og derfor nåede ilden ikke at brede sig til resten af kvarteret, og ingen omkom i branden.

 

Når du tager 100% ansvar for dig selv, reagerer og tager læringen til dig, vil det oftest have en positiv effekt på såvel dit eget liv som på andres.
Mind dig selv om, at det er ikke egoistisk at tænke på dig selv. Du er værdifuld, og du har betydning for dit eget liv og andres.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *