Press "Enter" to skip to content

Du skaber dit eget paradis, så hvorfor ikke starte på Mors?

Klik på billedet for at se det tydeligere

Baggrunden for
“Projekt 8 læger til Mors”!

Intentionen er i første omgang at få 8 nye praktiserende læger til Mors. Dernæst at få stigende indbyggertal og endnu flere dejlige mennesker med drive, livsglæde og gå-på-mod til Mors. At styrke diversitet, vækst, udvikling og livsglæde på Mors.

For nogen tid siden tænkte jeg, at jeg gerne ville skifte læge. Ikke sådan fordi det er en dårlig læge jeg har, men jeg ville gerne skifte læge. Faktisk helst til en specifik læge her på Mors, som jeg anser for at have en mere holistisk tilgang til sygdom og helbredelse end “almindelige” læger. Så jeg tog min nemid og gik via borger.dk i gang med at flytte læge. Men det sjove ved den historie er, at jeg ikke kan vælge et eneste andet lægehus her på øen end det jeg allerede har. Og så er nærmeste ledige læge altså mange kilometer og en bro væk. “Spændende” tænkte jeg!

Og så tog jeg alligevel ud til den læge jeg gerne ville skifte til: “jeg vil gerne skifte til jer, hvornår og hvordan kan jeg det?”. Desværre ikke foreløbigt var svaret, for han har allerede overbooket, da øen har flere patienter end hvad der er læger til p.t.

Godt så. Jeg slog mig til tåls med, at det nok bare ikke var lige nu jeg skulle skifte læge. Indtil jeg for nyligt så en artikel i lokalavisen om at der nu er taget aktivt initiativ til at få flere praktiserende læger til øen. I form af bonuser og tilskud (store endda!) til de læger, der vælger at bo her. Umiddelbart syntes jeg det var lidt mærkeligt at det skulle være nødvendigt, da jeg selv er rigtig glad for at bo her. Men jeg ved også, at der de seneste år har været en bølge af læger, der er gået af på pension, hvilket selvfølgelig har skabt et læge-vakuum. Og det er egentlig rigtig godt at man har valgt at lave en “gulerod” til nye læger og derved tage aktivt ansvar for og hånd om at kompensere for den umiddelbare mangel. Så rigtig godt initiativ.

Og så gik jeg et par dage og smilede over det. Men hvorfor egentlig stoppe der tænker jeg nu? Det er måske muligt at speede processen op og slå endnu mere på tromme for initiativet ved også at udbrede kendskabet til dette tilbud via sociale medier som f.eks. facebook og twitter. Og måske andre også ad den vej vi få øje på vores dejlige ø og de muligheder der er her for børnefamilier osv. Så i aftes lavede jeg min egen lille kontakt-annonce, som jeg i dag har skippet afsted ud i cyberspace! (jeg har ikke lært at twitte, så hvis nogen føler for det, så twit endelig om det også!)

Det er nemlig en invitation til læger og andet godtfolk om at tjekke os ud, og – hvis I har lyst – komme her til min dejlige fødeø midt i Limfjorden: Mors

For Danmark er jo så uendelig lille, at det er lidt omsonst at betegne nogen dele af landet som udkanter. Der er ikke mange lande, hvor man har så kort til alting som i vores! Man kan på få timer kan komme fra den ene ende til den anden med bil, tog, bus og fly. Og både huse og byggegrunde ligger langt under landsgennemsnittet, så økonomisk er det også en fordel. Der er i dag også mange spændende muligheder for at arbejde uafhængigt af tid og sted, så hvorfor ikke benytte sig af det, og få højt til himlen og plads til at leve livet og brede vingerne for sig selv og sin familie i trygge rammer.

Er der nogen, der tænker måske, men vil gerne se det an selv, så kan I jo starte med en overnatning i Jesperhus Resort, et sommerhus eller en af øens hoteller. Eller hvis I er til det mere primitive så tag en god sovepose med og prøv en af shelterpladserne hele vejen rundt langs kysten!

Siger jeg bare.

Jeg er meget spændt på hvor langt og hvorhen min lille lavine her kommer, og hvor mange der rent faktisk tager springet og starter et godt og nyt liv op her på Mors.

Så jeg vil slutte med at sige: Velkommen til min ø – Morsø 🙂

2 Comments

 1. Jan Engelst Nielsen Jan Engelst Nielsen

  Er selv gammel morsingbo, og har stadig familie påøen. Holder stadig fast i at Mors jo er Limfjordens perle. Og at den bestemt stadig er værd at vise frem og reklamere for blandt alle mennesker både indenfor og udenfor DKs grænser.

 2. Anja Anja

  Jamen så kender du øen ind og ud. Og Limfjordens Perle, ja den holder endnu! Vi ved selvfølgelig godt, at der også er mange andre skønne steder i Danmark (og verden!). Og når vi taler så varmt om netop Mors, er det selvfølgelig “bare” fordi vi har levet og boet her selv. Og nu fik jeg jo en god undskyldning for at fortælle om herlighederne i og med jeg her taler for at få en bedre balance i antallet af læger i storbyer og landdistrikter som Mors hører ind under.

  Jeg undrer mig samtidig lidt over at så få – uanset erhverv og baggrund – benytter sig af muligheden for at flytte ud af storbyerne og i stedet lave deres “base” på steder, hvor der er mere højt til himlen på alle måder.

  Og jeg har fuld forståelse for, at ikke alle, der er født og opvokset på landet har lyst til at blive. Sådan er det jo alle steder. Der kan være mange forskellige grunde til at man søger nye steder, nye udfordringer, nye omgangskredse osv. Jeg drømte f.eks. som ung (yngre!) selv om at bo i en taglejlighed i Aarhus! Men på det tidspunkt var det nok mest for at komme ud og definere mig selv. Jeg kom det dog aldrig, for jeg fandt alle mulige tryghedskneb til at holde status quo: Og i dag, hvor jeg ved at jeg kan flytte, hvis jeg vil, så har jeg nu en større følelse af frihed ved at blive og nyde mit liv lige her og nu. Men en gang kan det da godt være at jeg ønsker at have “både og”, altså både mit dejlige hus her og en taglejlighed i Aarhus. Eller København eller…

  Jeg tror på at der er en holdningsændring igang ifht. storbyer kontra “på landet”. Der bliver flere og flere, der opdager fordelene ved at bruge hele Danmark og ikke kun de centrale storbyer. Det er jo trods alt heller ikke sådan at man forbydes at rejse udenøs når først man har sat foden på Mors’ muldvarpefri jord (haveelskere: der var forresten endnu en rigtig god grund til at vælge Mors!). Vi behøver slet ikke tvinge nogen til at bo her frem for andre steder, men vi må heller ikke holde det hemmeligt eller underspille goderne ved at være her.

  Rent praktisk tænker jeg, at der er nærmest kun fordele af at bo i udkantsdanmark. – Jeg elsker at bo i udkanstdanmark! Og bare det, at vi bor lige her, gør at initiativrige mennesker kan få hjælp og støtte til alt muligt: kulturelle events, sociale events, virksomhedsopstart, landsbyudvikling osv.
  Vi har altså her alle mulighederne og tilligemed trygheden ved et mindre samfund, hvor der altid er nogen, der kender dig. Samtidig med at der er så meget plads både fysisk og psykisk, at du aldrig behøver føle dig indelukket eller fanget. Så alle forudsætningerne er der. Det der holder folk tilbage fra at have det godt og tage de muligheder, der byder sig – hvadenten det er tilflyttere eller fraflyttere – det er det mentale. Angst for forandring og det ukendte. At gå udenfor sin vante komfortzone.

  Men som sagt, så er alle jo velkomne til at starte trygt, og nøjes med at lægge vejen forbi på en uforpligtende ferie eller weekend-getaway. Eller holde kurser og workshops her, hvor der er højt til himlen og man får mulighed for at mærke sig selv og være sig selv 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *