Press "Enter" to skip to content

Overpylret eller særligt sensitiv?

Vi er mange, der er opdraget med, sætninger som “tag dig nu sammen”, “bare kom i gang”, “så er det da heller ikke værre”, “man skal yde før man kan nyde”, “du kan hvile dig, når du bliver gammel”, “gør det nu, det hjælper ikke at udsætte problemerne” og så videre i den dur. Og det virker jo altsammen meget fornuftigt – nærmest som uomtvistelige  sandheder i dagens Danmark, for sådan ER det jo… eller hvad?

Der er bare det ved det, at med den indstilling til tingene er det nemt at føle sig forkert, når man oplever at man bare ikke KAN tage sig sammen, og allermest har brug for at lægge sig i sin trygge seng og sove alle indtryk og forventninger væk. Og når man i den lave energi/vibration så alligevel prøver at tage sig sammen og fortsætte … og fejler – så ryger man oftest i et mentalt “hul”. Bliver ked af at man ikke en gang kan overskue en “lille” ting. Begynder måske at køre svadaen i hovedet med “fuck hvor pylret, jeg kan da heller ikke gøre noget rigtigt, jeg er en fiasko”, og så skynder man sig at gå for sig selv, hikser lidt, bider tænderne sammen, tørrer tårerne bort og kravler op på hesten igen… nu med ekstra mange ord i hovedet om at være forkert, fiasko, uduelig og en masse “for pokker jeg burde”…for så at gå dobbelt ned næste gang. Man står i den ene situation efter den anden, der løber én over ende. Man graver sig dybere og dybere ned i humør og selvværd. Kender du det?

Så er du på ingen måde alene om at have det sådan – og du er ikke mærkelig, forkert eller klar til den lukkede. DU ER HELT NORMAL, men tilhører måske den gruppe af særligt sensitive, der skal passe lidt bedre på sig selv. Undersøgelser viser at hele 15-20% kan betegnes som særligt sensitive. Og når du begynder at fokusere på og værdsætte de ting du gør godt, at passe på dig selv og være god ved dig selv, at hvile og “pause” dig selv når du føler behovet for det, at skifte de hårde ord ud med pæne, opløftende og bekræftende – ja så vil du hurtigt opleve at du stiger i energi/vibration. Og rent faktisk opdage, at du nu også kan mange af de ting, der var umulige før – når bare du går til det på en mere nænsom og selvkærlig måde. Eller du kommer måske frem til, at der er andre ting, som du hellere vil eller som er vigtigere for dig. Men stadig med en følelse af overskud og selvværdet intakt.

Nu har jeg heldigvis lært om begrebet “særligt sensitiv”. Jeg har tidligere brugt mange år på at køre den maskuline “tag dig nu bare sammen”-attitude, især overfor mig selv, men ind i mellem også overfor mine forældre og mine børn. Jeg har lært om hvad der kan være af indikatorer på at man er særligt sensitiv på nogle områder og i visse situationer – og hold da op en aha-oplevelse! Det var vitterligt som om en sky lettede over mig. Et jerngreb, der blev løsnet. Det er jo ikke fordi vi er pylrede og forkerte. Det er bare fordi vi i kraft af at være særligt sensitive ofte føler lidt stærkere end andre. Ind i mellem kan vi blive rendt over ende af hændelser som andre ikke bliver – når vi ikke lige husker at gå til det i en høj energi/vibration og med de forholdsregler vi rent faktisk kan tage. Og det er helt normalt!

Noget af det mentalt hårdeste vi kan gøre ved os selv og andre er, at sammenligne os med andre og køre på med en masse “burde” og “skulle”. For når vi gør det fremmer det i den grad forkertheds-følelsen, der i løbet af nul komma fem kan køre enhver ned i mindreværd og i sidste ende depression, angstanfald og nervesammenbrud. Just don’t do it!!!

I dag kan jeg spotte hvor og hvornår det går galt, og i stedet for at slå mig selv i hovedet over det, så “tager jeg læringen”, og efterrationaliserer. Jeg stopper tankespindet, hvor jeg tidligere fyldte op med alt det andet, der også var gået galt, og forholder mig til den ene faktiske hændelse. På den måde er jeg bedre rustet til næste gang, og mindsker risikoen for at havne i det samme “hul” igen.

Helt generelt ved jeg, at jeg har brug for min søvn. Jeg ved, at jeg skal sørge for at drikke rigeligt med vand, at jeg skal røre mig/motionere, huske at tage pauser og trække mig tilbage indimellem og give mig lov til at fjolle, hygge og lave “ufornuftige” ting med familie og venner. Frem for alt skal jeg lytte til mig selv og mærke efter om jeg går til opgaverne og livet med høj energi/vibration – og hvis ikke, så er første prioritet at hæve energien/vibrationen. Jeg skal nyde før jeg kan yde!

Jeg har i dag lært at sætte stor pris på min sensitivitet. Jeg har lært at tage forbehold i de udfordrende aspekter af livet og bruger den aktivt til at lade mine energidepoter op. Jeg kan f.eks. nyde en Summerbird flødebolle som få, jeg kan fysisk mærke energien boble i mig, når jeg med lukkede øjne og vidtstrakte arme mærker blæsten på en gåtur i det åbne landskab – og jeg kan bogstavelig talt sitre af lykke, når mine børn glædesstrålende smiler til mig og siger “mor, jeg elsker dig”.

Jeg kan mærke livet i al dens mangfoldighed, og det er jeg dybt taknemmelig for.

Læs mere om at spotte og være “særligt sensitiv” her: www.sensitiv.dk

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *